Mozgalmas tavaszelő az Összehasonlító Jogi Intézet angol nyelvű képzéseiben
2018. március 28.

Intézetünkről köztudott, hogy több idegennyelvű képzést is gondoz, melyek keretében minden évben immár visszatérő vendégeket fogad, hogy a képzésekben tanuló hallgatóknak biztosítsa, hogy az adott tárgyakat a lehető legjobb és legtapasztaltabb oktatóktól hallgathassák.


Az Nemzetközi és Európai Kereskedelmi és Befektetési Szakjogász Képzésben február végén (február 23-25.) oktatott Stefan Messmann, a CEU nemzetközi üzleti jogi professzora. Messmann professzor évtizedes szakmai tapasztalataira támaszkodva vezette be a főként külföldi országokból származó hallgatóságát az európai üzleti jogi környezet sajátosságaiba és a szabályozás részleteibe.

 

Karunk és a Toledo-i  Egyetem jogi kara közötti hosszú évekre visszanyúló együttműködésnek köszönhetően az Ohio-i partneregyetem minden félévben delegál vendégoktatót az Amerikai Szakértői Képzés és az Angolszász Jogi és Angol Jogi Szakfordító Szakjogász Képzés azon tárgyainak oktatására, amelyek a leginkább igénylik a common law egyes jogterületeinek részletekbe menő oktatását. Március 2-a és 11-e között eltelt időben két oktató is Karunkra látogatott. Eric Chaffee a nemzetközi üzleti jog amerikai aspektusairól tanított. Szó esett az Egyesült Államok tagállamai között zajló kereskedelem sajátosságairól és egyéb, a világkereskedelmet érintő, az Egyesült Államok szempontjából elemzett problémakörökről.

 

Chaffee professzor azonnal át is adta a stafétát a katedrán őt egy héttel később követő Evan Zoldan professzor úrnak, aki az amerikai polgári eljárásjog rejtelmeibe vezette be hallgatóit. Különösen üdítő élmény volt, hogy a nyelvünk és kultúránk iránt élénken érdeklődő, a Budapesten (no és persze Szegeden) kívüli Magyarország megismerésére is időt, energiát áldozó professzor úr a hallgatóságát magyarul köszöntötte.

 

Külföldi oktatók nem csak márciusban látogatnak Intézményünk kurzusaira. A Nemzetközi és Európai Kereskedelmi és Befektetési Szakjogász Képzés áprilisra és májusra is tartogat angol nyelvű előadásokat, nem csak a képzések hallgatói számára.